5 Aralık 2016 Pazartesi

Kaza Namazi Ve Niyeti

Farz bir namazın vaktinde kılınmasına eda, vakti geçtikten sonra kılınmasına ise kaza denir. Vaktinde kılınamayan namaza “faite” denir. Çoğuluna ise “fevait”‘ denir.


5 vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnet namazının kazasıda sünnettir.

Kaza namazlarında sabah namazı 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza ediliyor. Her namaz için belirli bir zaman veya mekân tayin edilmiyor.Mesela öğle namazının kazası öğle vaktinde kılınır diye bir sınırlama yok. Nitekim kaza namazı istenilen zamanda kılınabiliyor. Ancak kerahet zamanlarında kılınmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dakika sonra ve güneş batmadan 45 dakika önce ve güneş tepede iken. Kazası gereken sünnet namazı, yalnız sabah namazının sünneti Günün sabah namazı kazaya kalmış ise öğle vaktine kadar farzıyla birlikte sünneti de kaza ediliyor. Öğleden sonraya kalınca sünnet kılınmıyor, sadece farz kaza ediliyor. Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri de daha sonra kılınarak kaza ediliyor. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınıyor. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınıyor. İki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza ediliyor. Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmiyor. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmıyor. Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar.


kaza namazına nasıl niyet edilir öğle namazının kazası nasıl kılınır diyanet öğle namazının kazası kaç rekat kaza namazı hesaplama sabah namazının kazası nasıl kılınır kaza namazı nasıl kılınır diyanet yatsı namazının kazası nasıl kılınır sabah namazı kazası nasıl niyet edilir
banner
Previous Post
Next Post

0 yorum: