5 Aralık 2016 Pazartesi

cemaatle namaz kılmanın önemi



Peygamber Efendimiz’in (S.a.v) cemaatle namaz kılmanın tek başına kılınan namazdan 27 kat daha faziletli olduğunu bildirmiş ve cemaatle namaz kılınması konusunda teşvik etmiştir.

Peygamber Efendimiz’in (S.a.v) ömrü hayatı boyunca cemaatle beraber namaz kılmış (kıldırmış), hadtalanıncada Hz. Ebu Bekir’in arkasında saf tutmuştur. Peygamber Efendimizin bu tutumu dahi cemaat İle namaz kılmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Cemaatle kılınan namazlarda imama uyulduğu İçin ve İmamda namazın farz, vacip ve sünnetlerini en iyi bilen kişi olduğu için, ona uyan cemaatde en iyi bilen kadar namazın sevabına ulaşacaktır.

Namazın Cemaat ile beraber kılınması hakkında söylenen hadislerde şunlardır:

“Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gece yarısına kadar namaz kılmış gibi sevab alır. Sabah namazını da cemaatle kılarsa, bütün geceyi namaz kılarak geçirmiş gibi sevap alır.”(Buharî, ezan, 34; Müslim, Mesacid, 260)

“Kişinin cemaat ile kıldığı namaz, evinde veya çarşıda kıldığı namazdan yirmi beş derece daha faziletlidir. Bu fazilet şu şekilde gerçekleşir: Biriniz güzelce abdest alır sırf namaz kılmak için camiye gelirse, camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir ve bir günahı silinir. Camiye girdiği zaman namaz için beklediği sürece namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Melekler bu kimseye dua ederler. Kimseye eziyet etmediği ve abdesti bozulmadığı sürece; ‘Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et’ diye dua ederler.” (Ebu Dâvûd, Salât, 49, I, 378)

“Kişinin bir başka kişi ile birlikte kıldığı namaz, tek başına kıldığı namazdan, iki kişi ile birlikte kıldığı namaz bir kişi ile birlikte kıldığı namazdan daha sevaptır. Cemaat ne kadar çok olursa bu namaz Allah’a o nispette sevimlidir.” (Ebu Dâvûd, Salât, 47)

Cemaat oluşturabilmek için en az 2 kişi gereklidir. Cemaatle namaz sadece farzda kılınır,namazın sünneti cemaat İle kılınmaz. Cemaatle kılınan namaz, müslümanların birbirini tanımasını, toplumda huzur ve kardeşliğin oluşmasını sağlamaktadır.

Cemaatle kılınması en faziletli namaz cuma namazıdır, sonra sabah namazı,yatsı namazı ve ikindi namazıdır.

Cemaate imamlık yapanın ise; Kuran-ı en iyi bilen, en iyi okuyan, ehli sünnete en uygun olan ve en yaşlı olan kişi olması gerekmektedir.

    Cemaatle kılınan namazlarda ön saflarda yer almamın faziletide büyüktür. Peygamber Efendimiz hadislerinde

İmam olan kişi şöyle niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için … namazını kılmaya, ben imamım bana tabi olana (uyana)”

İmama uyan cemaat şöyle niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için … namazını kılmaya uydum hazır olan imama”

Kadınlar cemaat olarak namaz kılmak zorunda iseler imam öne geçmez safın içinde yani hizasında durur.

Cemaatle kılınan gündüz (öğle, ikindi) namazlarının farzlarında, imam kıraatı (Fatiha ve namaz sûresini) içinden okur ve cemaat de bu sûreleri okumadan, imamın kıraatı tamamlamasını bekler.

Sabah, akşam ve yatsı namazlarının farzlarında , imam, ilk iki rekatta kıraatı dışından yapar ve cemaat, Fatiha Sûresi’ni imam bitirince, imamla beraber içinden ”amin” der. Akşam namazının 3. ve yatsı namazının 3. ve 4. rekatlarında, imam, sadece içinden Fatiha Sûresi’ni okur, cemaat de bu sûreleri okumadan, imamın kıratı tamamlamasını bekler.

Cemaat, imamla beraber tekbirlere katılır; Et-Tahiyyâtü, Salli, Bârik ve Rabbenâ duâlarını okur, secde ve rükûdaki tesbihleri yapar.


banner
Previous Post
Next Post

0 yorum: