5 Aralık 2016 Pazartesi

melek nedir meleklerin özellikleri nelerdir

Melekler nurdan yaratılan varlıklardır. İlahi kitapların tamamında Meleklerden bahsedilmiş ve yeryüzüne inen ilahi kitaplar peygamberlere Melekler vasıtasıyla indirilmiştir. İmanın şartlarından biride Meleklere inanmaktır.


Meleklerin Özelliklerini Şöyle Sıralayabiliriz;

Enbiya Suresinde belirtildiği gibi “O’nun katındaki melekler kendisine ibadet etmekten, ne çekinirler ne de yorulurlar. Gece gündüz Allah’ı tesbih ederler ve usanmazlar.”(Enbiya 21/19-20)

1) Melekler nurdan yaratılmış, yemek, içmek, erkeklik, dişilik, evlenmek, uyumak, yorulmak, gençlik, ihtiyarlık gibi fiillerden ve özelliklerden arınmış nuranî varlıklardır.

2) Devamlı olarak Allah’a ibadet ve itaatle meşgul olurlar,

3) Iyilik yaparlar, kötülük yapma kabiliyetleri yoktur,

4) Allah’a asla isyan etmezler, karşi gelmezler, Bir ayette şöyle buyrulur: “Melekler kendilerine her şekilde hâkim ve üstün olan Rablerinden korkarak ne emrolunursa onu yaparlar.” (Nahl, 16/50)

5) Gözle görülmezler,


6) Bir anda en uzak mesafelere gidebilirler,

7) Melekler kanatlı, son derece süratli, güçlü ve kuvvetli varlıklardır (Fâtır, 35/1; Hakka, 69/17; Meâric 30/4). (Bizim bildiğimiz kanatlardan değil)

8) Melekler Allah’ın izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilir. Nitekim Cebrail bazen Hz. Peygamber (s.a.s.)’e ashaptan Dıhye suretinde görünmüştür. Ayrıca Cebrail Meryem validemize bir insan şeklinde görünmüştür (Meryem, 19/16-17).

9) Sayılarını Allah’tan başka kimse bilemez

banner
Previous Post
Next Post

0 yorum: